Het bestemmingsplan is het belangrijkste gemeentelijke instrument voor de ruimtelijke ordening waarin de gebruiks- en de bouwmogelijkheden voor een gebied vastgelegd worden. Het bestemmingsplan bestaat uit plankaarten waarop de bestemmingen van de gronden zijn aangewezen. Het bevat de toestemmingsvoorschriften, de regels voor het gebruik van de gronden en de bouwwerken en de voorschriften over de uitwerkingsplicht, de wijzigingsbevoegdheden, de ontheffingsbevoegdheden en de bevoegdheid om nadere eisen te stellen.
Ja, het bestemmingsplan is een juridisch bindend plan voor zowel de overheid als burgers en bedrijven. Gemeenten zijn verplicht voor hun gehele grondgebied te beschikken over actuele bestemmingsplannen. Wanneer er een omgevingsvergunning aangevraagd wordt, dan wordt deze getoetst aan het bestemmingsplan. Wanneer er in de regelgeving staat dat er gebouwd mag worden, dan is de gemeente verplicht de vergunning af te geven.
Er zijn twee mogelijkheden om erachter te komen wat voor bestemming een pand of perceel heeft. De eerste mogelijkheid is om contact op te nemen met de gemeente en de bestemming op te vragen.
Makkelijker en sneller is om zelf het bestemmingsplan te raadplegen. Gemeenten zijn sinds 2010 verplicht om nieuwe bestemmingsplannen raadpleegbaar te maken op ruimtelijkeplannen.nl. U geeft simpelweg het gewenste adres is waarna de relevante bestemmingsplannen zichtbaar worden. Via de keuzehulp kunt u bepalen welk bestemmingsplan u nodig heeft.
Zodra u een bestemmingsplan aanklikt wordt getoond welke bestemming het adres heeft.
De bestemming “wonen” houdt volgens het bestemmingsplan in dat een object of perceel bestemd is voor bewoning.
Gronden die als bestemming "Natuur" aangewezen hebben zijn bestemd voor:
Op gronden met bestemmingsplan "Natuur" mag niet worden gebouwd.
Een agrarische bestemming houdt in dat een woning of object alleen voor agrarische doeleinden gebruikt mag worden. Denk hierbij aan een melkveehouderij of een akkerbouwbedrijf. Binnen de agrarische bestemming staat de uitoefening van het agrarisch bedrijf voorop. Hiernaast speelt de bescherming van natuur- en landschappelijke waarden een rol.