Skip to main content
bieden-bij-inschrijving

Bieden op inschrijving: valse transparantie

Wat betekent bieden bij inschrijving?

Bieden bij inschrijving wordt toegepast wanneer er veel geïnteresseerden zijn voor een woning. In dit biedsysteem mogen potentiële kopers eenmalig een eindbod uitbrengen voor een bepaalde deadline. Biedingen worden gesloten gedaan, waardoor potentiële kopers niet op de hoogte zijn van elkaars biedingen. Bij het bod kunnen belangstellenden ook hun voorwaarden toevoegen, zoals de gewenste opleverdatum of een financieringsvoorbehoud.

Na afloop van de inschrijvingstermijn beoordeelt de verkoper samen met de makelaar de binnengekomen biedingen. Het hoogste bod wint over het algemeen, maar de verkoper kan ook kiezen voor een bieding met gunstigere voorwaarden dan het hoogste bod.

Waarom bieden op inschrijving?

Makelaars adviseren een bieding op inschrijving om de volgende redenen:

  • Maximaliseren van de verkoopprijs: Bieden op inschrijving creëert een enorme druk op kopers om hun maximale bod op tafel te leggen. Dit vergroot de kans dat de uiteindelijke verkoopprijs hoger uitvalt.
  • Stimuleren van serieuze biedingen: Door een inschrijvingstermijn te stellen, worden belangstellenden aangemoedigd serieuze en goed doordachte biedingen in te dienen.
  • Efficiëntie: Bieden op inschrijving is een efficiënt verkoopproces. Woningen zijn op deze manier snel verkocht zonder dat er 1 op 1 onderhandeld hoeft te worden.

Nadelen van bieden bij inschrijving

  • Bieden op inschrijving is niet transparant en oneerlijk. Potentiële kopers weten niet wat anderen bieden. Hierdoor kan het zo zijn dat iemand best nog hoger had willen bieden om het huis toch te kunnen aankopen maar dit is niet mogelijk omdat je direct een eindbod uitbrengt. Omgekeerd is het natuurlijk ook zuur als jouw winnende bod veel hoger blijkt te liggen dan het bod van bieder nummer 2.
  • Door de gesloten biedingen is er geen directe concurrentie tussen kopers, waardoor er geen dynamische marktwerking ontstaat.
  • Bieden op inschrijving biedt ruimte voor strategische manoeuvres en mogelijk zelfs manipulatie. Het inmiddels verplichte biedlogboek moet dit tegengaan maar dit is een wassen neus. Pas na het vervallen van voorbehouden wordt het biedlogboek openbaar. Soms is dit maanden nadat de inschrijvingstermijn is verstreken. Het is zinloos om achteraf te weten wat je had moeten bieden, je kunt er immers niets meer aan veranderen. Ook is het niet te controleren of de biedingen eerlijk zijn verlopen. De makelaar ziet de biedingen namelijk wel direct als ze binnenkomen en kan deze informatie doorspelen. 

Online biedsysteem: het alternatief voor bieden bij inschrijving

Naar mijn mening zou bieden bij inschrijving verboden moeten worden. Zowel voor kopers als verkopers is een openbaar en transparant online biedsysteem een beter en eerlijk alternatief voor bieden bij inschrijving. Geïnteresseerden kunnen net als op Marktplaats zien wat anderen bieden en hun eigen bod verhogen zo vaak zij willen. Op die manier zullen de verschillen tussen de hoogste en een-na-hoogste bieder veel kleiner zijn en wordt voor de verkoper een maximaal verkoopresultaat gegarandeerd.

Ook interessant