Skip to main content
online bieden woningen

Online bieden

Eerlijk, transparant, de beste verkoopopbrengst
online bieden woningen

Online bieden

Eerlijk, transparant, de beste verkoopopbrengst

Bij Magister Makelaars is het mogelijk om bij verkoop van een woning gebruik te maken van ons online biedsysteem. Zowel voor verkopers als kopers van woningen is dit het meest eerlijke en transparante systeem. Het is niet ondenkbaar dat open biedingen in de toekomst zelfs verplicht worden. Zie ook mijn visiestuk "De integriteit van makelaars in een oververhitte woningmarkt".

Voordelen online bieden bij verkoop woning

 • Volledig transparant

  Het grootste voordeel van het online biedsysteem is uiteraard dat het hele biedproces zichtbaar is voor alle deelnemers. Dit in tegenstelling tot traditionele methodes waarbij niet bekend is hoeveel potentiële kopers er zijn en wat er geboden wordt. Kopers kunnen dus alle biedingen volgen en meerdere keren bieden als zij dit wensen.

 • Keuze uit biedingen

  De verkoper kan na sluiting van de biedingen kiezen uit de beste prijs, maar ook de beste voorwaarden en de gewenste leverdatum meenemen in zijn beslissing. Het is namelijk niet zoals bij een veiling dat automatisch de hoogste bieder de woning gegund krijgt. De verkoper bepaalt of er een koop plaatsvindt, tegen welke prijs en tegen welke voorwaarden.

 • De beste verkoopopbrengst

  Doordat potentiële kopers meerdere keren mogen bieden loopt de verkoopopbrengst op als er veel gegadigden zijn. Bij traditionele gesloten biedingen is een vaak gehoorde klacht van kopers dat ze best meer hadden willen bieden dan de uiteindelijke verkoopprijs waarvoor verkocht werd. Zie ook transparant biedsysteem leidt tot hogere verkoopprijs werkwijze makelaars onder vuur.

 • Kort verkoopproces

  Over het algemeen zijn woningen binnen een maand verkocht als gebruik wordt gemaakt van online bieden. Het is hierbij van belang de vraagprijs interessant genoeg te maken om veel interesse te kweken bij woningzoekers. De eindtijd van de biedingen wordt duidelijk gecommuniceerd tijdens bezichtigingen.

Meer weten?

Hoe werkt online bieden op een woning?

Privacy gewaarborgd

Potentiële kopers die de woning hebben bezichtigd ontvangen van ons via e-mail een gebruikersnaam en wachtwoord. Door het gebruiken van een gebruikersnaam wordt de privacy van bieders gewaarborgd. Bieders kunnen de persoonlijke gegevens van de andere deelnemers niet zien. Met de login gegevens kunnen gegadigden online een bod uitbrengen op uw woning. Uiteraard kunt u de biedingen zelf ook online volgen.

Meerdere biedingen met ontbindende voorwaarden

Het biedsysteem is een systeem per opbod. Bij de betreffende woning wordt een startprijs aangegeven, waar vanaf geboden kan worden. Deze startprijs kan afwijken van hetgeen op Funda (als vraagprijs) bij de betreffende woning is vermeld. Tijdens het biedproces op een woning kunnen kopers aan hun bod ontbindende voorwaarden verbinden. De geboden bedragen zijn voor andere bieders inzichtelijk. Kopers kunnen hun bod zo vaak verhogen als ze willen of de ontbindende voorwaarden veranderen.

Einde biedingen

De biedingen dienen binnen een bepaalde termijn gedaan te worden. De sluitingstijd wordt steeds met 2 minuten verlengd als er vlak voor sluiting nog biedingen binnen komen. 

Biedingen kunnen uitsluitend via het biedsysteem worden doorgegeven tot de sluitingstijd. Biedingen die op andere wijze en/of na sluitingstijd van de biedingen worden doorgegeven worden niet geaccepteerd. Ervaart u problemen met het uitbrengen van biedingen bel dan direct 06-44770752 voordat de biedtermijn sluit.

Verifiëren biedingen

De biedtermijn loopt normaal gesproken af op een doordeweekse avond om 20:00 uur. De volgende ochtend nemen wij contact op met de hoogste bieders. We verifiëren het bod met voorwaarden en vragen ook uit wat de financiële situatie is van de potentiële kopers. Daarna nemen wij contact met u op om de biedingen aan u voor te leggen en ons advies te geven.

Verkoper kiest koper uit de biedingen

De verkoper bepaalt vervolgens samen met de makelaar aan wie hij de woning verkoopt. Dit hoeft niet altijd degene te zijn met het hoogste bod, het kan ook de koper zijn met de meest gunstige voorwaarden voor de verkoper. Dat is het recht van gunnen. Als de voorwaarden en/of geboden prijzen niet matchen met uw verwachtingen dan bent u niet verplicht te verkopen. Wanneer de keuze gemaakt is informeren wij alle bieders, waaronder natuurlijk de koper, en stellen wij de koopovereenkomst op. Een bieder is pas gebonden aan zijn bod nadat de koopovereenkomst door koper en verkoper is getekend. Dan gaat ook de wettelijke regeling met de drie dagen bedenktermijn in. Dit wijkt niet af van de reguliere situatie bij onderhandse verkoop van een woning.