Skip to main content
energielabel-aanvragen

Energielabel aanvragen

De verkoper van een huis is wettelijk verplicht om aan aspirant-kopers te melden welk energielabel de woning heeft. De labelklasse (A++++ t/m G) dient vermeld te worden in advertenties waaronder die op Funda. Tevens moet de verkoper het definitieve energielabel aan de koper overhandigen bij de overdracht van de woning.

U kunt uw voorlopige energielabel opzoeken via energielabel.nl. Het voorlopige label heeft echter geen formele status. Om uw woning te kunnen verkopen of verhuren heeft u een definitief energielabel nodig.

Is een energielabel verplicht bij verkoop woning?

Ja, sinds 2015 is bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning of appartement een definitief energielabel verplicht. Alleen de eigenaar van de woning kan het definitieve energielabel aanvragen. Wanneer er geen definitief energielabel aanwezig is op de datum van overdracht riskeert u als woningeigenaar een waarschuwing of boete van maximaal € 405.

Een energielabel is niet nodig voor de volgende gebouwen:

  • monumenten;
  • gebouwen voor religieuze activiteiten;
  • vrijstaande gebouwen kleiner dan 50 m2;
  • bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking;
  • tijdelijke gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn;
  • recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn;
  • schuren en garages.

Waarom een energielabel?

Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van een huis. Bij de verkoop van een huis moet de verkoper een definitief energielabel overhandigen aan de koper. Daardoor kunnen mensen direct zien hoe zuinig de woning is die ze aankopen. Een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, minder CO₂-uitstoot en meer wooncomfort. De overheid wil burgers hiermee stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Op het energielabel staat vermeld welke maatregelen in de woning mogelijk zijn.

Huizenkopers letten steeds meer op het energielabel van een woning. De tienduizenden euro’s die nodig zijn om te verduurzamen vertalen zich in de verkoopprijs. Zie "Huizen met rood energielabel zijn 30.000 euro minder waard" en "Huizen met een laag energielabel steeds moeilijker te verkopen".

Wat kost een energielabel aanvragen?

Op dit moment geeft de overheid aan dat de gemiddelde prijs voor het aanvragen van een energielabel ongeveer €190 is. Dit bedrag is echter door de markt zelf in te vullen. Hierdoor kan het bedrag oplopen tot wel €500 per aanvraag. De kosten die verschillende energieadviseurs rekenen kunnen dus flink verschillen. Vraag daarom meerdere offertes aan om een goede vergelijking te kunnen maken. De energieadviseur mag achteraf geen extra kosten rekenen.

Waar energielabel huis aanvragen?

Als u nog geen definitief energielabel heeft dan moet een gecertificeerde vakbekwame energieadviseur worden ingeschakeld. Op Woninglabel.nl vindt u gemakkelijk de voordeligste energieadviseur in uw regio. De energieadviseur komt bij u thuis en neemt de woning op. Er wordt nagegaan hoe de woning is geïsoleerd en berekend hoeveel energie nodig is voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Vervolgens stelt de adviseur het energielabelletter vast en werkt het energielabel verder uit.

Hoe wordt energielabel huis bepaald?

Om het energielabel van uw woning vast te stellen wordt gekeken naar de isolatie van de woning en naar de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Dit wordt uitgedrukt in de maximale energiebehoefte in kWh, per m2 gebruiksoppervlak, per jaar wat leidt tot een labelklasse. Label A++++ is groen en zeer zuinig, woningen met een G-label zijn rood en het minst energiezuinig. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen.

Hoe oud mag een energielabel zijn bij verkoop?

Het energielabel is vanaf de ontvangstdatum 10 jaar geldig. Dit betekent dat hetzelfde energielabel 10 jaar lang kan worden overhandigd als er een nieuwe koper van de woning is.

Energielabels zijn alleen geldig als ze zijn geregistreerd in EP-online. Voorlopige energielabels zijn niet geldig. Een oud energielabel dat nog geldig is hoeft niet opnieuw opgesteld te worden. Is het label zichtbaar in EP-online, dan is het energielabel geldig en kan deze gebruikt worden bij de overdracht van een woning.

Als er verbetermaatregelen aan uw woning zijn doorgevoerd is het altijd verstandig om een nieuw energielabel op te laten stellen. Dit verhoogt de waarde van uw huis. Bovendien is het nieuwe energielabel veel nauwkeuriger.

Hoe lang duurt het om een energielabel aan te vragen?

De aanvraag voor een energielabel kan een paar weken tot zelfs een paar maanden duren. Het aanvragen van een energielabel duurt momenteel (oktober 2022)  gemiddeld 17 dagen. Dit omvat het hele proces vanaf het maken van een afspraak tot het opmeten van de woning en uiteindelijk het registreren van het energielabel.

Hoe kan ik mijn energielabel uitprinten?

U ontvangt het PDF bestand met het energielabel direct nadat het label is geregistreerd via de mail van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In de PDF staan alle kenmerken van uw woning. Deze kunt u uitprinten en overhandigen bij de verkoop van uw huis. In de pdf staat tevens een uitgebreide uitleg over de kenmerken en concrete verbetermogelijkheden voor de woning. Ook staat er of uw woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’ en daarmee klaar is voor een toekomst zonder aardgas.
Ook interessant